Strona główna Pozostałe Biała czy czerwona – jaką herbatę wybrać do picia?

Biała czy czerwona – jaką herbatę wybrać do picia?

169
PODZIEL SIĘ

Wiadomym jest, że najlepsze herbaty to te liściaste, ręcznie zbierane. Zdecydowanie wygrywają z ekspresowymi w torebkach, które zazwyczaj nie mają już takich właściwości jak liście. Ale staniemy przed wyborem dwóch niezwykle zdrowych herbat – białej i czerwonej – to pojawia się dylemat. Czy wybrać powstałą z młodych pączków herbatę białą czy czerwoną, która przechodzi dodatkowy proces fermentacji i leżakowania? Obie zdrowe, obie wartościowe, obie znakomite smakowo. Obie tez dostępne na https://www.cafesilesia.pl.

Herbata biała

Nazywana jest królową herbat i eliksirem młodości. Jest najbardziej szlachetna – delikatna, subtelna, lekko kwiatowa. Do jej produkcji wykorzystywane są najmłodsze pąki i listki z samej góry herbacianych gałązek, które po zebraniu są jedynie suszone. A zatem to herbata najmniej przetworzona, a więc zawiera najwięcej składników odżywczych, największą ilość antyoksydantów, a w niektórych aspektach jest zdrowsza niż herbata zielona. Ten cudowny napar poprawia wygląd skóry – może być stosowany do picia lub jako poranny tonik do przemywania. Przyspiesza regenerację i zwiększa odporność na działanie promieni UV, zanieczyszczeń, spalin czy stresu. Oznaki starzenia będą zatem wolniejsze. Ponadto pomaga obniżyć ciśnienie krwi i reguluje poziom cholesterolu, dzięki czemu zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby układu krwionośnego. Jest też idealna dla diabetyków, działa przeciwzapalnie, wzmacnia organizm, a w efekcie wpływa na poprawę samopoczucia.

Herbata czerwona

Herbata czerwona nazywana jest przez Chińczyków smoczą herbatą i znana jest głównie ze swoich właściwości odchudzających. Faktycznie zawiera ona więcej enzymów i polifenoli, które ułatwiają trawienie i przyśpieszają zamianę tłuszczu w energię. Jednakże czerwona herbata, jaką w swej ofercie posiada Cafe Silesia nie tylko wspomaga odchudzanie, ale również obniża cholesterol i chroni przed próchnicą. Ponadto jej pobudzający efekt wiąże się z obecnością w niej kofeiny. Czerwona herbata skutecznie zwalcza także bakterie i wirusy, dzięki czemu może być stosowana zarówno do przeciwdziałania, jak i do leczenia wspomagającego chorób infekcyjnych, np. grypy, przeziębienia, biegunki czy stanów zapalnych śluzówki jamy ustnej i dziąseł.