Strona główna Pozostałe Cukiernictwo dziś

Cukiernictwo dziś

201
PODZIEL SIĘ

Od kilku lat również w naszym kraju możemy obserwować duże zmiany, jakie zachodzą na cukierniczym rynku. Znaczne przeobrażenia przechodzą zwłaszcza standardy dekoratorskie. Mistrzowie pieczenia, a także zdobienia wypieków prześcigają się w coraz to nowszych pomysłach. Tradycyjne babki oblane czekoladową polewą lub lukrem oraz zwyczajne, okrągłe torty z bitą śmietaną odchodzą w zapomnienie. Wobec tego porzucamy też pieczenia okolicznościowych ciast w domu. Na każde ważniejsze święto – ślub, chrzciny, urodziny, Boże Narodzenie, Wielkanoc – słodkości zamawiamy u profesjonalnych cukierników.

Zamawianie tortów w cukierniach

Obecnie wypieki przede wszystkim różnią się od siebie w zależności od okazji, na jaką są przygotowywane. Całkowicie inaczej wyglądają torty dla 5-letnich chłopców, a inaczej dla osiemnastolatek. Każdy z nich cechuje się inną kolorystyką, ozdobami, a nawet kształtem. Powszechne dziś jest tworzenie ciast dla dzieci w formie znanych bajkowych postaci, a dla dorosłych dostosowanych do ich hobby i pasji. Zresztą cukiernicy do dyspozycji mają nowoczesny sprzęt oraz akcesoria dekoratorskie. To dzięki silikonowym wałkom, workom cukierniczym, matom i wycinaczkom tworzą na tortach tak precyzyjne w każdym calu słodkie arcydzieła.

Produkty do tworzenia dekoracji cukierniczych

Absolutnie niezastąpionym produktem w kuchni cukiernika jest różnokolorowa masa cukrowa do modelowania. Umożliwia stworzenie idealnie gładkich powierzchni wypieków oraz ulepienie dowolnych kształtów i barw cukrowych figurek. Dodatkowo bardzo przydatne są barwniki spożywcze, dostępne w formie proszku, żelu lub płynu. Dzięki nim marcepany, kremy, lukry, dżemy i galaretki można pokolorować na wszystkie odcienie tęczy.
Zobaczcie jakie dekoracje cukiernicze oferuje dla was sklep Savpol