Strona główna Pozostałe Najlepsze włoskie kawy

Najlepsze włoskie kawy

157
PODZIEL SIĘ

Produkty włoskich palarni kawy na całym świecie uchodzą za mieszanki najwyższej jakości. To z gorącej, słonecznej Italii pochodzi tradycja picia mocnego, pobudzającego espresso o gęstej cremie i głębokim aromacie. Co więcej to właśnie na espresso bazują wszystkie inne rodzaje kofeinowych napojów – americano, cafe latte, cappuccino itd. Poznajmy się bliżej z włoskimi producentami kawy.

Lavazza

To zdecydowanie najpopularniejsza włoska kawa, a także jedna z najbardziej znanych marek na całym świecie. Luigi Lavazza założył swoje przedsiębiorstwo w 1895 roku w Turynie i po dziś dzień olbrzymia firma jest własnością jego rodziny. Wypracowany na przestrzeni wielu lat smak, niepowtarzalna tajemnicza receptura i tylko najwyższej jakości ziarna decydują o klasie naparów tej marki.

Mokito

Mokito to kawa rodem z Mediolanu. Firma powstała wraz z wprowadzeniem do powszechnego użytku ekspresów ciśnieniowych. Wtedy to postawiła sobie za cel stworzenie mieszanki, która umożliwi zaparzanie idealnej espresso. Wynaleziona 70 lat temu kompozycja stanowi efekt wyważenia najcenniejszych, pieczołowicie dobieranych ziaren, a jej receptura do dziś objęta jest ścisłą tajemnicą.

Caffen

Palarnię Caffen założył Don Luigi Percucco w 1955 roku w starożytnym mieście Partenopea. Sukces zapewniła mu niezwykła siła jego pasji i miłość do kawy. Dziś Caffen to niewielkie, acz bardzo nowoczesne przedsiębiorstwo z bogatym zapleczem technologicznym, dzięki któremu możliwa jest ścisła kontrola jakości produktów.

Agust

Zakład Agust powstał w 1956 roku w Brescii. Od początku jego założycielom przyświecała idea, że im mniejsza palarnia, tym smaczniejsza kawa. I tak w tej niewielkiej palarni stosuje się jedną z najlepszych technik, czyli bezbłędną optyczną selekcję zielonych ziaren. Ryzyko „zepsucia” mieszanki jest więc zmniejszone do zera.

Więcej informacji i pysznych kaw zaoferuje Ci sklep kawa ziarnista Cafe Silesia.